Castell d’en Plaja

Castell den Plaja

Het prachtige Castel d’en Plaja

Kenmerkend voor Lloret de Mar is het kasteeltje Castell d’en Plaja. Het verrijst tussen het groen uit boven op de rotsen van de vissersbaai Sa Caleta. Het iconische Castell d’en Plaja is gelegen aan het eind van het Sa Caleta strand en is in feite een ‘huis-kasteel’. Het wordt ook wel het ‘nepkasteel’ van Lloret genoemd en wordt door veel inwoners uit Lloret met argusogen bekeken. Hoe zit het nou eigenlijk?

Bekijk nu de beste Lloret de Mar vakantie aanbiedingen

Geschiedenis

Het Castell d’en Plaja werd gebouwd door een fabrikant uit Girona; Narcís Plaja. Hij maakte fortuin met zijn karrenfabriek, die uitgroeide tot een bussenfabriek. Het project begon in 1935, maar door de burgeroorlog werd het kasteel pas in 1940 voltooid. Het was het ontwerp van een architect, eveneens uit Girona, Isidor Bosch. Het kasteel is dus eigenlijk helemaal niet zo oud. Maar ondanks dat het wel eens voor onenigheid heeft gezorgd bij de bevolking van Lloret, heeft Castel d’en Plaja wel bijgedragen aan het imago van Lloret de Mar. Als is het alleen al omdat het zo mooi staat op de ansichtkaarten!

Het kasteel

Castell den Plaja

Castell d’en Plaja bij de azuurblauwe zee
Het gebouw heeft een vierkante plattegrond, een zadeldak en is versierd met Fries keramiek, smeedijzer en bloemschilderingen. Er is echt en geschilderd metselwerk en de daken zijn bedekt met geglazuurde tegels. Kenmerkend voor Castel d’en Plaja is de originele entreeboog. Hoewel je wel in de omgeving van het kasteel kunt wandelen en het van buiten kunt bekijken, is het nog steeds in het bezit van de familie Plaja en dus niet toegankelijk voor bezoekers.